
Spirulina to jedna z alg morskich, o niebiesko-zielonym kolorze. Zaliczana jest do grupy sinic, które posiadają duże ilości wartościowego białka i witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, E, oraz beta karoten. W spirulinie znajduje się także duża ilość żelaza, manganu, cynku, miedzi, chlorofilu i kwasu linolowego CLA.
Korzyści ze spożywania spiruliny:
* źródło łatwo przyswajalnego żelaza - nieocenione w anemii i innych niedoborach,
* źródło wartościowego białka, witamin i mikroelementów,
* poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
* zwiększenie odporności organizmu,
* obniżenie ciśnienia krwi,
* łagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego,
* lepsza kondycja psychofizyczna organizmu,
* zmniejszenie ryzyka zakrzepów,
* działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne oraz przeciwzapalne,
* wspomaganie funkcjonowania tarczycy.
Spirulina jest polecana osobom osłabionym, cierpiących na niedobór żelaza, z anemią. Powinny ją zażywać także osoby palące papierosy i przyjmujące na stałe leki.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie
